Kronika 136 / Mart 2017: U znaku Svetog Save

GODIŠNJI KONCERT U JAGODNJAKU

Članovi pododbora u Jagodnjaku upriličili su 14. decembra u Domu kulture godišnji koncert uz nastupe recitatorske i folklorne sekcije  te goste – SKUD “Jovan Lazić” iz Belog Manastira i muške pjevačke grupe SKUD-a “Jovan Jovanović Zmaj” iz Bijelog Brda. Uz brojne srpske lokalne i stranačke rukovodioce  godišnjem koncertu prisustvovao je i predsjednik “Prosvjete” Siniša Ljubojević.

Ovogodišnji koncert  bio je posvećen 140. godišnjici rođenja Borisava Stankovića, jednog od najznačajnijih srpskih književnika. Temom “žali za mladosti” pokušalo se, po riječima sekretara pododbora Nade Šalajić, oživjeti vrijeme starog  Borinog Vranja.

Kronika 136 / Mart 2017: U znaku Svetog Save

HUMANO U KRNJAKU

U Krnjaku je 25. februara održan humanitarni koncert u organizaciji srpskih udruženja. Prikupljeno je 30.000 kuna za liječenje dvoje mladih članova krnjačkog pododbora.

Na koncertu su nastupili pododbori “Prosvjete”  iz Vojnića, Zagreba i Krnjaka, pjevačke grupe iz Vojnića i Vrginmosta, KUD “Tono Hrovat” iz Velike Kladuše i KUD “Kordun” iz Krnjaka.

Učenici krnjačke osnovne škole, koji pohađaju dodatnu nastavu na srpskom jeziku pod vodstvom Nade Đurić Plećaš, održali su recital za tristotinjak prisutnih u sportskoj dvorani gdje je koncert održan.

Kronika 136 / Mart 2017: U znaku Svetog Save

OBLJETNICA SABORNOG HRAMA

post image

Ove godine obilježava se 150 godina od izgradnje sabornog hrama Sv. Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Jedna od prvih manifestacija tim povodom je izložba starih radio aparata Dušana Cvetojevića Didija, otvorena 9. marta u eparhijskom muzeju SPC-a u kojem se nalaze umjetnine i dijelovi crkvenog inventara stari i do 400 godina.

Otvarajući izložbu, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije najavio je tokom ove godine niz kulturnih i duhovnih manifestacija, dok će se centralna održati krajem godine.

Kronika 136 / Mart 2017: U znaku Svetog Save

PROSLAVA U VRBOVSKOM

Proslavu Dana Grada Vrbovskog 11. marta svojim su nastupom upotpunili i brojni učesnici, među kojima i folklorna sekcija  pododbora “Prosvjete” iz Gomirja s koreografijom “Vrlo na daleko u tuđa zemlja”, igrama i pjesmama iz Crne Trave, autora Nemanje Musulina. Manifestaciji je prisustvovao potpredsjednik “Prosvjete” Jovica Radmanović.

Kronika 136 / Mart 2017: U znaku Svetog Save

MALOGRADAČKI KOLAČI

U Malom Gradcu kod Gline 11. marta održana je 12. po redu tradicionalna martovska smotra banijskih domaćica na kojoj je publika pratila i takmičenje u pečenju kolača, kao i muzičke nastupe domaćina i gostiju iz svih krajeva Hrvatske.

Među brojnim konkurentima najbolja je bila Danijela Malić iz Viškova, drugo mjesto pripalo je domaćinima, a treće Vrginmostu. Više od dvjesto prisutnih u publici, među kojima su bili i zamjenik gradonačelnika Gline Đuro Stojić te  dožupan Boro Rkman, nije imala muke oko odluka kao žiri: pojeli su sve u slast.

Po riječima predsjednice pododbora Milice Sanković, sve je počelo 2006. godine kada se željelo obilježiti pola vijeka od održavanja kurseva kuhanja, krojenja i pečenja kolača koje su pohađale tadašnje banijske domaćice.

Kronika 136 / Mart 2017: U znaku Svetog Save

MORAVIČKE SLIKE

U zgradi stare osnovne škole u Dokmanovićima kod Moravica 11. i 12. marta upriličena je likovna izložba “Moravice očima slikara”.

Na izložbi su prikazani radovi učesnika likovne kolonije “Moravička jesen”, održane prvog vikenda u oktobru. Riječ je o likovnom susretu koji traje punih dvadeset godina, rekao je Novica Vučinić, koji se, uz pedagoški rad u „Prosvjeti“; i sam često lati kista.