Kronika 140 / Novembar 2017: Od Matejne do Aranđelovdana

DANI KULTURE SRBA

post image

U Hrvatskom domu u Vukovaru 28. oktobra održan je završni program 20. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, u organizaciji “Prosvjetinog” regionalnog Koordinacionog odbora.

Na svečanom zatvaranju manifestacije uručena je Godišnja nagrada “Branimir Kurucić” koja nosi ime po njenom osnivaču i dugogodišnjem predsedniku Koordinacionog odbora, vukovarske “Prosvjete” i kulturno-umetničkog društva “Sloga” iz Vukovara. Nagradu dodeljuje Koordinacioni odbor sa sedištem u Vukovaru za očuvanje i razvoj srpske kulture na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Ove godine uručena je vukovarskom istoričaru i književniku Borivoju Čaliću, prijatelju i saradniku pokojnog Kurucića, koji je bio vizionar i čovek ispred svog vremena.

Borivoj Čalić rođen je u Vukovaru 1. decembra 1961. godine. Studirao je u Osijeku, a radi u Gradskoj knjižnici Vukovar. Istražuje i proučava kulturnu prošlost Vukovara i vukovarskog kraja, srpsku kulturu 18. veka, a posebno život i delo Zaharije Orfelina. Studije i članke objavljivao je u “Ljetopisu” SKD “Prosvjeta” i časopisima “Prosvjeta”, “Identitet” i “Zarez” iz Zagreba. “Luča” iz Subotice, “Sremske novine” i “Sunčani sat” iz Sremske Mitrovice, u “Letopisu” Matice srpske iz Novog Sada i mnogim drugima. Sarađivao je na projektima “Znamenite ličnosti Srema”. “Leksikon pisaca Jugoslavije”, “Srpski biografski rečnik”, “Srpska bibliografija: knjige 1868.-1944. i “Židovsko naslijeđe u Vukovaru”. Priredio je fototipsko izdanje “Spomenice Srpske pravoslavne crkve u Vukovaru” Jovana Kozobarića 2001. godine, Knjigu o Zahariji Orfelinu Laze Ćurčića, objavljenu u Zagrebu 2002. godine i knjigu Izabranih dela Zaharije Orfelina, objavljenu u Novom Sadu 2011. godine. Objavio je dve knjige “Orfelin” 1995. godine u Vukovaru i “Tragovi u trajanju” 2014. godine u Vukovaru i Zagrebu, o znamenitim ličnostima vukovarskog kraja.

Čaliću je pripala i čast da zatvori ovogodišnje 20. Dane kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

“Za nama su 20. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Taj broj dovoljno govori o istoriji trajanja i s pravom ukazuje na uspostavljenu tradiciju koja nije tek puka činjenica, sama po sebi, već iza nje stoje značajna ostvarenja koja su snažno promovisala umetničko i kulturno stvaralaštvo srpske zajednice u Hrvatskoj” rekao je, uz ostalo, Borivoj Čalić.

Domaćin poslednjeg programa ove manifestacije bio je vukovarski pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”.

U završnom programu ove manifestacije učestvovali su: Kamerni hor Vukovarskog srpskog pevačkog društva “Javor”, Vokalno-instrumentalni etno ansambl “Đurđevak” iz Bobote, Tamburaški orkestar “Vučedolski zvuci” s vokalnim solistom Živojinom Jergićem, vokalna solistkinja Anja Teofilović, uz muzičku pratnju na klaviru nastavnika Siniše Agića, nagrađena recitatorka Milica Ostojić iz Borova, recitatori vukovarskog pododbora Nevenka Lukić i Stefan Teofilović, mlade pijanistkinje Nikolina Topić, Milica Ajduković i Mina Guja, te “Prosvjetin” Ansambl narodnih igara iz Vukovara.

Podsetimo, svečano otvaranje manifestacije upriličeno je 7. oktobra u Jagodnjaku. Osijek je 13. oktobra bio domaćin Susreta pesnika. U organizaciji “Prosvjetinog” pododbora Bijelo Brdo 14. oktobra održan je Susret folklornih društva. Poslednji program održan je 28. oktobra u Vukovaru. Navedenim programima treba pridodati, smotru recitatora u Boboti i smotru literaraca u Dalju kao i likovnu koloniju “Boja Vukovara” koji su održani kao pretprogrami manifestacije. Program ovogodišnje manifestacije realizovan je uz finansijsku pomoć Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i Zajedničkog veća opština.

Na njenom svečanom zatvaranju 28. oktobra Povelje povodom 20 godina uspešnog rada na polju kulture uručene su predstavnicima svih 19 “Prosvjetinih” pododbora na području ISBZS, odnosno pododborima Bijelo Brdo, Beli Manastir, Bobota, Borovo, Bršadin, Dalj, Darda, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Markušica, Negoslavci, Osijek, Ostrovo, Trpinja, Pačetin, Vera, Vukovar, Gaboš i Mirkovci. Povelja je dodeljena i reprezentativnom Ansamblu narodnih igara Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Vukovara. Među mnogobrojnim gostima i posetiocima u vukovarskom Hrvatskom domu završnom programu ovogodišnjih Dana kulture prisustvovao je i predsednik SKD “Prosvjeta” Siniša Ljubojević.

Kronika 140 / Novembar 2017: Od Matejne do Aranđelovdana

OVJEKOVJEČENA KRUPA

post image

U prostorijama biblioteke “Prosvjete” u Zagrebu je 16. novembra otvorena izložba fotografija Darka Dozeta “700 godina manastira Krupe” koju čini 40-ak umjetničkih i dokumentarnih fotografija nastalih prilikom Dozetovih boravaka u ovom manastiru. Izložba je organizirana u okviru projekta Registra kulturne baštine Srba u RH.

Govoreći o izloženim fotografijama, Branko Čolović iz “Prosvjete” naglasio je da je autor uspio prikazati ovaj crkveni i historijski spomenik, kao i igumana, arhimandrita Gavrila Stefanovića, koji je 2000. godine došao u ovaj pusti manastir i uspio ga oživjeti. O svojim iskustvima u stvaranju fotografija, kao i o putu izložbe, koja je nakon Novog Sada obišla Suboticu, Gračanicu i Kosovsku Mitrovicu, govorio je autor, fotoreporter beogradskih “Novosti” Darko Dozet. Prisutnima su se obratili i iguman Gavrilo i generalni sekretar “Prosvjete” Srđan Tatić.

Kronika 140 / Novembar 2017: Od Matejne do Aranđelovdana

VITEZ DJEČJEG PERA

post image

U Okučanima je 17. novembra održan Dan Grigora (Grigorija) Viteza koji su zajednički organizirali općinski VSNM na čelu s predsjednikom Sinišom Martinovićem, Narodna knjižnica i Osnovna škola Okučani. Manifestacija je organizirana kroz projekt financiran sredstvima Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Vlade Republike Srbije. „Tim projektom su povezane škole i vijeća iz tri županije, odnosno s područja Okučana, Pakraca i Voćina – mjesta gdje je rođen Grigor Vitez, gdje se školovao i gdje je radio“, rekao je Martinović. U punoj kino sali oko 250 djece pratilo je priredbu na kojoj su nastupili učenici iz Okučana, kao i mladi članovi KUD-a “Tkanica”.

Kronika 140 / Novembar 2017: Od Matejne do Aranđelovdana

DOGOVORENA ZIMSKA ŠKOLA

post image

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je 16. novembra u Banjaluci predsjednika SKD “Prosvjeta” Sinišu Ljubojevića koji ga je upoznao sa aktualnim stanjem društva. Bilo je riječi i o daljnjim aktivnostima SKD-a, prije svega edukacije kojim se unutar “Prosvjete” bavi Centar za obrazovanje “Sava Mrkalj”. Dogovoreno je da će Republika Srpska pomoći realizaciju kontinuiranog projekta obrazovanja te biti domaćin i pokrovitelj zimske škole SKD “Prosvjete” početkom 2018. godine u Banjaluci. Predsjednik RS-a je obećao pomoć i drugim projektima SKD “Prosvjete” u cilju razvijanja kulturnog amaterizma i očuvanja identiteta srpske zajednice u Hrvatskoj. Ljubojević je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost Dodiku na želji i spremnosti da RS pomogne djelovanje “Prosvjete” u ostvarivanju njenih osnovnih ciljeva.

Kronika 140 / Novembar 2017: Od Matejne do Aranđelovdana

FOLKLOR I KOLAČI U VOĆINU

post image

Pododbor “Prosvjete” u Voćinu upriličio je 11. novembra u Hrvatskom domu sedmu smotru folklora i drugu Kolačijadu sa slastičarskim delicijama. Po odluci četvoročlanog žirija od 18 takmičarki najbolje kolače napravile su Marija Karan, Branka Karan i Božica Ojkić. Prisutnima se obratio zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković, koji redovno prati aktivnosti srpske zajednice tog kraja. Uz domaćine nastupili su i članovi Pododbora “Prosvjete” iz Slatine,  KUD Zora iz Silaša i KUD Petar Kočić iz Nove Topole u Republici Srpskoj.

Kronika 140 / Novembar 2017: Od Matejne do Aranđelovdana

VIROVITIČKA SMOTRA

Pododbor “Prosvjete” u Virovitici 4. novembra je upriličio 9. smotru folklora nacionalnih manjina Virovitičko-podravske županije. Mnogobrojna publika uživala je u programu u kojem su se predstavili domaćin SKD “Prosvjeta”, KUD “Dr. Đorđe Natošević” iz Novog Slankamena, pododbori iz Viškova i Okučana,, kao i Demokratska zajednica Mađara Novi Gradac.