Kronika 135 / Decembar 2016: Od Like do Badnjaka

BADNJI DAN I VEČE

post image

I ove su godine pojedini pododbori “Prosvjete” upriličili tradicionalne aktivnosti na Badnjak, odnosno na Badnje veče po julijanskom kalendaru. Tako su članovi riječkog pododbora “Prosvjete” i županijskog i gradskog vijeća, nakon liturgije u hramu Sv. Georgija u okviru tradicionalnog obilježavanja Badnjeg dana, u  centru grada podijelili 150 porcija posne hrane. Članovi pododbora “Prosvjete” u Markušici okupili su se na Badnje veče u tamošnjoj crkvi Silaska Sv. Duha. Obučeni u posebne kostime, izveli su Vertep, narodni scenski prikaz Isusovog rođenja. Nakon paljenja badnjaka u porti crkve, stariji članovi pododbora pripremili su posluženje.

Kronika 135 / Decembar 2016: Od Like do Badnjaka

ZASLUŽENO PRIZNANJE

post image

Na prijemu SNV-a održanom 5. januara u Zagrebu Novica Vučinić, prosvjetni radnik, predsjednik pododbora u Moravicama i dugogodišnji učesnik u brojnim aktivnostima Prosvjete i na lokalnom i na državnom nivou, dobio je nagradu “Nikola Tesla” za doprinos u izgradnji srpskih institucija. S pravom, s obzirom na njegovo dugogodišnje pregalaštvo i ostvarenja u školstvu i kulturnom životu Srba u Gorskom kotaru, a da se o ljetnim školama “Prosvjete” koje nisu mogle proći bez njega, i ne govori.

Kronika 135 / Decembar 2016: Od Like do Badnjaka

BRATIMLJENJE KARLOVCA I MORAVICA

Nakon gotovo 20-godišnje uspješne suradnje pododbori “Prosvjete” u Karlovcu i Moravicama, na čelu s njihovim predsjednicima Milanom Lapčićem i Novicom Vučinićem, odlučili su se zbratimiti. Tim povodom je 28. decembra tridesetak  članova karlovačkog pododbora posjetilo Moravice kako bi s domaćinima, uz formaliziranje povezivanja, na prigodnoj svečanosti govorili o ličnostima koje su svojim životom i radom povezali ove dvije sredine.

Kronika 135 / Decembar 2016: Od Like do Badnjaka

IKONE U BIBLIOTECI

post image

Svoje aktivnosti za 2016. Centralna biblioteka “Prosvjete” u Zagrebu zaključila je 21. decembra izložbom suvremenih ikona, radova ikonopisca i univerzitetskog predavača Gorana Jovića. Osim originalnih ikona i fresaka malih dimenzija, izložene su i fotografije fresaka iz kripte beogradskog sabornog hrama Sv. Save

Uz autora, publici su se obratili i voditeljica biblioteke Snježana Čiča i arhimandrit Danilo Ljubotina.

Kronika 135 / Decembar 2016: Od Like do Badnjaka

… I GAREŠNICI

Pododbor „Prosvjete“ u Garešnici godišnjim koncertom održanim 17. decembra  u Hrvatskom domu zaključio je aktivnosti u 2016. godini i obilježio krsnu slavu Sv. Nikolaja i 15. godišnjicu rada folklorne sekcije. Publika u prepunoj sali imala je prilike uživati u nastupu svih sekcija – odrasle i dječje folklorne sekcije, tamburaške sekcije i ženske pjevačke grupe.

U programu su učestvovali i gosti iz tamošnje Češke besede, pododbora “Prosvjete” iz Daruvara, HKUD “Paklenica” iz Paklenice, SKUD “Branko Radičević” iz Dalja i ukrajinsko KPD “Taras Ševčenko” iz Kaniže. Nakon programa više od 130 djece iz Garešnice i članova gostujućih ansambala  dobilo je svetonikolske paketiće.

Kronika 135 / Decembar 2016: Od Like do Badnjaka

GODIŠNJI KONCERT U JAGODNJAKU…

Članovi pododbora u Jagodnjaku upriličili su 14. decembra u Domu kulture godišnji koncert uz nastupe recitatorske i folklorne sekcije  te goste – SKUD “Jovan Lazić” iz Belog Manastira i muške pjevačke grupe SKUD-a “Jovan Jovanović Zmaj” iz Bijelog Brda. Uz brojne srpske lokalne i stranačke rukovodioce  godišnjem koncertu prisustvovao je i predsjednik “Prosvjeta” Siniša Ljubojević.

Ovogodišnji koncert  bio je posvećen  140. godišnjici rođenja Borisava Stankovića, jednog od najznačajnijih srpskih književnika. Temom “žali za mladosti” pokušalo se, po riječima sekretara pododbora Nade Šalajić, oživjeti vrijeme starog  Borinog Vranja.